Uhlíky
Hlavným predpokladom pre správny chod fajky sú kvalitné uhlíky na korunke. Doba fajčenia fajky je závislá na dobe počas ktorej tlie uhlík. Existujú dve základné skupiny uhlíkov, a to: samozápalnéa klasické (brikety).
Samozápalné uhlíky viac poznačujú chuť pri fajčení, lebo vykazujú chemickú chuť pri fajčení. Pri zapaľovaní vydávajú silný zápach, preto sa neodporúča ich zapaľovať v uzavretých priestoroch, pretože budete musieť dlho vetrať. Jedinou výhodou oproti klasickým briketám je, že nepotrebujete na rozpálenie veľký tlejúci otvorený oheň,uhlík sa dá zapáliť ľahko aj zapaľovačom. Ich zapálenie trvá zhruba 5–7 sekúnd, následne je uhlík pripravený pre vodnú fajku. Do uhlíku tohto typu sa nesmie fúkať!
Klasické uhlíky majú množstvo výhod oproti uhlíkom samozápalným. Medzi hlavnú výhodu patrí to, že uhlík nevykazuje behom fajčenia chemickú chuť, ak je poriadne rozohriatý. Ďalšia výhoda je tá,že sa dá rozštvrtiť a behom fajčenia manipulovať s uhlíkmi na fajke a voliť si silu a kvalitu fajky. Doba horenia je oveľa dlhšia nežu samozápalných uhlíkov. Uhlíky taktiež neobsahujú žiadnu síru. Zapaľovanie je vhodné na sporáku či grile (no podľa vlastnej skúsenosti sa to dá aj zapaľovačom, avšak trvá to dlhšie, no tu sa môže do uhlíka fúkať – viac sa rozžeravie).

Existujú i ekologické uhlíky – kokosové brikety. Ich výhrevnosť je oveľa vyššia ako u klasických uhlíkoch, nerozpadajú sa a zanechávajú minimum popola. Zhoria takmer bez zbytku a pri spaľovaní sa nepotvrdilo uvoľňovanie škodlivín od ovzdušia. Pri spaľovaní sa netvorí dym ani zápach a kokosová briketa dokáže horieť až dva a pol hodiny.

Novinkou je i elektrický uhlík, ktorý je bez chemických látok, takže sa neinhaluje oxid uhoľnatý, síra či iné škodlivé toxíny. Zlepší chuť pri fajčení, pretože aróma tabaku sa nebude miešaťs chuťou horiaceho uhlíka (lebo ten je bez chuti). Elektrický uhlík je napájaný nízkonapäťovým prúdom a preto z dlhodobého hľadiska môže byť jeho využívanie aj cenovo výhodné. Je taktiež teplotne stabilný, na„príjemných“ 110 °C sa vyhreje približne po troch minútach.
